در روزهای آغازین سال ۲۰۲۱ میلادی، مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در سفر خود به پاکستان طی بازدید از دبیرستان بین المللی پسرانه پاک-ترک معاصر، به میزان رشد و موفقیت مدارس بنیاد معارف ترکیه در بسیاری از کشورهای جهان تاکید و به تبدیل شدن این بنیاد به یک برند جهانی اشاره نمود. همچنین وی تعداد مدارس تحت نظر این بنیاد در ۴۱ کشور جهان را ۳۴۴ مدرسه، یک دانشگاه، ۱۲ مرکز آموزشی با بیش از ۴۰ هزار دانش آموز اعلام نمود.
بنیاد معارف ترکیه بعد از کودتای سال ۲۰۱۶ ، با قانون شماره ۶۷۲۱ مورخ ۱۷/۰۶/۲۰۱۶ تأسیس شده است و تنها سازمانی است که اختیار افتتاح مستقیم موسسات آموزشی، بدون نظارت وزارت آموزش ملی ترکیه را در خارج از کشور از طرف جمهوری ترکیه دارا است.
پس از کودتای فتح الله گولن در ۱۵/۰۷/۲۰۱۶ ، دولت ترکیه با اقدامات رسمی بین المللی خواستار در اختیار گرفتن مراکز و مدارس وابسته به گروه مذکور در کشورهای مختلف از جمله کشور پاکستان شد.
در همین راستا علاوه بر تعطیلی ۲۷ مدرسه فتو در شهرهای مختلف پاکستان از جمله اسلام آباد و اخراج مدیران این مدارس که ۲۳ نفر آنها تبعه ترکیه بودند، دادگاه عالی پاکستان بعد از مذاکرات خود با دولت ترکیه، به وزارت کشور خود دستور داد بنیاد متعلق به فتو را به عنوان یک سازمان تروریستی اعلام کند و بنا بر همین دستور انتقال مدارس فتو به بنیاد معارف ترکیه در دستور کار دولت پاکستان قرار گرفت.
پس از انجام مراحل قانونی بین المللی در ۲۸ دسامبر ۲۰۱۸ انتقال مدارس فتو به بنیاد معارف ترکیه انجام شد. بنیاد معارف ترکیه در ۱۰ شهر کشور پاکستان از جمله اسلام آباد، دارای ۲۷ مدرسه و ۹ خوابگاه با بیش از ۱۸۰۰ کارمند میباشد که در آنها بیش از ۱۲ هزار دانش آموز در حال تحصیل هستند که در چشم انداز سال ۲۰۲۳ برای حضور در ۱۲ شهر پاکستان با افزایش تعداد مدارس به ۳۵ مدرسه و ۱۷ هزار دانش آموز برنامه ریزی شده است.
با امضای توافق نامه ۱۳ ژانویه ۲۰۲۱، وضعیت حقوقی بنیاد معارف در پاکستان از یک موسسه غیر دولتی به یک نهاد دولتی و رسمی تغییر یافت و بنیاد معارف می تواند فعالیت های خود را علاوه بر مدرسه و دانشگاه به ایجاد مراکز آموزشی و فرهنگی، برنامه های تبادل دانشجو و بورس تحصیلی در پاکستان گسترش دهد.
طبق توافق انجام شده بنیاد معارف ترکیه قصد دارد دانشگاهی را در کشور پاکستان تاسیس نماید که دانشجویان این دانشگاه ها بتوانند برای ادامه تحصیل با استفاده از بورسیه به دانشگاه های ترکیه راه یابند.
بنیاد معارف ترکیه اکنون فعالیت های آموزشی و علمی خود را در ۶۷ کشور جهان پشتیبانی می کند که در ۴۱ کشور دارای مدرسه می باشد و در دیگر کشورها به شکل های دیگر در حال فعالیت آموزشی و علمی است. بنیاد معارف ترکیه در چشم انداز سال۲۰۲۳ با افزایش فعالیت در ۳۳ کشور جدید فعالیت های خود را برای ۱۰۰ کشور از جمله مالزی، اندونزی و هند برنامه ریزی نموده است.
تهیه و تنظیم: مسعود حقیقت
منابع:
نظر شما